Kutatócsoportunk munkatársa, Dr. Kelényi Borbála előadása a Krakkói Egyetem középkori magyarországi hallgatóiról

Kutatócsoportunk munkatársa, Dr. Kelényi Borbála előadása a Krakkói Egyetem középkori magyarországi hallgatóiról

Kutatócsoportunk tudományos munkatársa, Dr. Kelényi Borbála régóta foglalkozik a krakkói egyetem magyarországi hallgatóival. Vizsgálatai során a középkori diákélet számos aspektusát dolgozta már fel, számos új eredménnyel gazdagítva a hazai egyetemtörténeti kutatásokat. A krakkói egyetem jelentőségét nem lehet lekicsinyelni, hiszen, ahogy előadása beharangozójában fogalmaz :

"A Krakkói Egyetem újra alapítása (1400) után jelentek meg az első magyarországi diákok a lengyel intézményben és 1526-ig mintegy négy és fél ezren fordultak meg falai között, a legtöbben a – Jagelló Egyetem fénykorának számító – 15. század végén és a 16. század elején."

 A III. Kázmér által alapított - majd Anjou (Szent) Hedvig és II. Ulászló által újra alapított - intézmény komoly befolyással bírt a középkori Magyar Királyság művelődéstörténetére, továbbá a társadalom szélesebb rétegeire és az egyházra. A fent említett létszám ugyanis a középkori magyarországi peregrinusok harmadát jelenti. Kelényi Borbála kutatásai tehát alapvető jelentőségűek a peregrináció középkori történetének a megértéséhez, részleteinek és folyamatainak jobb megismeréséhez.

A programot megtalálják itt.