Megjelent Durovics Alexnek, kutatócsoportunk tudományos segédmunkatársának legújabb publikációja.

2019.11.13.
Megjelent Durovics Alexnek, kutatócsoportunk tudományos segédmunkatársának legújabb publikációja.

Durovics Alex évek óta kutatja a hazai evangélikus tanintézmények történetét. Kónya Péterrel közös adattáruk és terjedelmes bevezetőjük az Eperjesi Kollégium 17-19. századi hallgatóiról fontos alapvetése a témának. Jelen írásában az 1862-ben újra alapított intézmény utolsó, 1918/19-es tanévét vizsgálja. Az első világháború a katonák elszállásolása miatt is számos nehézséget okozott az intézménynek, léte azonban mégis a cseh megszállás után került veszélybe.

A jogi oktatást beszüntették az évszázados intézményben, amely megadta a végső lökést a Jogakadémia költözéséhez. Ennek terve ugyan már 1918-ban felmerült, de a város katonai megszállása és a terület várható elcsatolása miatt a magyar hatóságok az intézmény Miskolcra menekítését tartották a legjobb megoldásnak.

Az oktatás mielőbbi újbóli beindítása és méltó körülmények közötti folytatása volt az elsődleges prioritás. A költözés során súlyos veszteségek is érték azonban a Kollégiumot. Erről a folyamatról, valamint az újrakezdés nehézségeiről is szól Durovics Alex tanulmánya, melyet megtalálnak itt.